Sprememba poklicne poti med porodniškim dopustom? Morda je ravno pravi čas

Nov 22, 2022
V tem nenehno spreminjajočem se svetu ni veliko stvari, ki bi ostale stalnica: ena od njih je prehod v materinstvo. Dogodek, ki spremeni življenje kot noben drug. Preureditev prednostnih nalog za vedno, preusmeritev osredotočenosti in prilagajanje velikim spremembam, tudi kariernim.

Za večino žensk, ki odhajajo na porodniški dopust, se vrnitev v službo zdi daleč v prihodnosti. A še preden se zaveste, nastopi trenutek, da najdete delovna oblačila, možgane spet nastavite na poslovni način delovanja in poskusite miselno ločiti karieristko od izčrpane matere. Čeprav je število delovnih mest za nosečnice omejeno, vam vrnitev s porodniškega dopusta omogoča, da premislite o svoji karieri in se odločite za kaj drugega. Nihče ne pravi, da morate po porodniškem dopustu delati na starem delovnem mestu samo zato, ker ste bili tam pred enim letom.

Pojasnimo: povsem normalno je, da se želimo vrniti na povsem enako delovno mesto, da smo zadovoljni z znanim položajem in delom s sodelavci, ki jih poznamo in jim zaupamo. Zavedati se morate, da vas lahko vrnitev na staro delovno mesto in videnje, kako se ljudje obnašajo do vas, včasih zelo prizadene. Leto je dolgo doba (zlasti danes) in marsikaj se lahko spremeni: večina ljudi, ki jih poznate, je nadaljevala s svojo kariero in življenjem brez vas. "Sprva se zdi, da je dohitevanje lahko, vendar je to, kar sledi zelo težko za mnoge nove matere – biti obravnavane drugače," pojasnjuje Sylvia Giltner, karierna svetovalka. "Ljudje vas ne vidijo več kot prijatelja, s katerim bi se lahko družili ali šalili. Zdaj ste mati in cenjena ženska, ki nima časa za kavo ali kosilo s sodelavci."

Morda ste se odločili, da se boste vrnili v službo in si zagotovili napredovanje po korporativni lestvici. Raziskave dokazujejo, da obstaja tudi neke vrste diskriminacija zaposlenih mater. Neredko se zgodi, da je mati, ki se je pred kratkim vrnila v službo, spregledana pri napredovanju. Morda se sliši kruto, ampak v resnici šefi po vsem svetu še vedno raje ponudijo pomembne položaje nekomu, ki mu zaradi otroka ne bo treba nenadoma zapustiti pisarne.

Glede na vse to ni presenetljivo, da čedalje več žensk ugotovi, da se v službi že leta ne počutijo izpolnjene in se odloči za popolno spremembo kariere. Ena največjih prednosti porodniškega dopusta je priložnost, da ocenimo, kaj si želimo od življenja, pri čemer je pomemben del tega tudi naša kariera. Najlepši razlog za željo po spremembi kariere po porodniškem dopustu je občutek neizpolnjenega potenciala o sebi.

Kakšen bi bil v tem primeru pameten pristop?

Mamica porodniški išče prosta delovna mesta

Najprej se prepričajte o svoji splošni usmeritvi

Tako kot pri drugih najpomembnejših stvareh v življenju je nujno vedeti, kaj si želite. Vložite čas in energijo, ki sta potrebna za opredelitev vrste dela, ki ga želite opravljati, vrste ljudi, s katerimi ga želite opravljati, in vrste podjetja, v katerem želite delati. Razmislite o tem, kaj želite vložiti v delo in kaj želite od njega dobiti (razvojne in finančne koristi, delovno okolje, vrsta dela).

Bodite proaktivni

Raziščite svoje področje (namenite malo svojega dragocenega prostega časa za brskanje po ustreznih portalih ali poslušanje podcastov), da boste imeli veliko zanimivih stvari, o katerih boste lahko govorili na razgovorih; razširite svojo mrežo tako, da se obrnete na kadrovske agencije in podjetja, ki vas zanimajo, pozanimajte se o prihodnjih priložnostih; ustvarite prepoznaven profil LinkedIn, življenjepis in spremno pismo, ki jih boste lahko enostavno prilagodili, ko boste pripravljeni pritisniti na "Prijavi se".  

Roditi otroka (zlasti prvič) je verjetno najpomembnejša vloga, ki jo ženska lahko ima. Predvsem v prvih mesecih je otrok vaš svet in morda si boste težko nadeli delovno preobleko. Ko pa to naredite, se zavestno odločite, da boste nastopili z močnim poklicnim nastopom. To ne pomeni, da ste lažni ali nenaravni, temveč da znate uskladiti svoje vloge in izraziti svoje odločitve. Vaš morebitni delodajalec želi izvedeti več o vaši poklicni poti.

Normalno je, da se po rojstvu otroka počutite drugače. Mogoče sploh ne veste kako bi to opisali sebi, kaj šele nekomu drugemu.

Ne hitite in ne pozabite

Vsi vaši dosežki so še vedno veljavni, tudi če se zaradi realnosti življenja z dojenčkom že pet dni niste oprhali ali preoblekli. Zaslužite si vse priložnosti. Odpočijte si, napolnite baterije, zbistrite se, nato pa se lotite vsega, kar si želite pri delu in v življenju. Pri tem ima lahko Workforce pomembno vlogo. Imamo dokazane rezultate pri pomoči pri poklicnih spremembah na vseh ravneh, pa tudi pri delu z mladimi materami pri iskanju priložnosti in pomoči pri prehodu.

Ko se odločite, da se boste zaposlili na drugem delovnem mestu, kaj pa, če boste zapustili obstoječe?

Star pregovor pravi, da nikoli ne smemo zapreti vrat z nogo, zato morate oditi z ugledom in dostojanstvom. To v bistvu pomeni, da morate, ko pride čas, odkrito sodelovati s svojim poslovodjo, da bi razumeli postopek in mu po najboljših močeh sledili. Zagotovo ste med porodniškim dopustom ohranili nekaj odprtih linij s poslovodjo in zaupanja vrednimi sodelavci. Ko je čas, da se poslovite, ni pravil, ampak le tisto, kar se vam zdi dobro.

Ni skrivnost, da živimo v zahtevnih časih. Pandemije, vojne, recesija, energetska kriza… če naštejemo le nekatere. Resnica je, da se s temi izzivi človeštvo sooča že od samih začetkov. In smo uspeli. Večinoma zaradi naše sposobnosti sprejemanja sprememb, prilagajanja in učenja. Danes živimo v družbi, v kateri se tradicionalne vloge in odgovornosti prekrivajo, spreminjajo in dobivajo nov pomen, vključno z materinstvom. Ne pozabimo, da bomo vedno imeli vsaj dve zaposlitvi za polni delovni čas: eno doma, ki od nas zahteva veliko časa in pozornosti in za katero ne dobimo ničesar (v denarnem smislu), vendar nam izredno poplača v ljubezni in življenju. Druga, za katero so se neutrudno borile številne pogumne ženske v zgodovini, je tista, ki nam je dala priložnost za kariero. Kljub vsem slabostim (manj priložnosti za vodenje, manjše plače, usklajevanje različnih vlog) se ne smemo odreči priložnosti, da damo svoj prispevek in uresničujemo svoje sanje in ambicije. Dolžni smo sami sebi. In našim otrokom.

Delite z nami svoj življenjepis!

Stopite v stik z nami
NAZAJ NA BLOG